Blog

sep 10, 2012

Even in Milaan

In het verborgen groen van de hortus van de Pinacoteca di Brera rusten we even uit in de namiddagzon. Ik verheugde me er al op om de zogenaamde geheime deur naar deze tuin te vinden, ergens gelezen in de vele boeken, websites en vooral verhalen van anderen die de stad zo veel beter kennen. Het is pure romantiek om hier langs de Ginko bilobabomen en de tomaten te dwalen, een oase middenin de drukke, warme stad. Op een bankje in de schaduw zit een keurige mevrouw te lezen, terwijl haar man een dutje doet. Ik juich stilletjes. Het zoveelste pareltje voor in het boek, voor in door&door Milaan.

Gauw weer door, helm op en scooteren maar. Er wacht nog veel meer en alles zien, dat lijkt onmogelijk. Want waar zijn toch die flamingo’s in die chique achtertuin en die bloemenmarkt op zondag, die bestaat geloof ik ook niet meer. Sommige dingen van het lijstje worden dus weggestreept, maar er komen er zoveel voor in de plaats – de ingetogen hippe straatjes van Solari, de biologische boerderij tussen de stadse huizen, de voetballende oma’s en de binnenplaatsen van de universiteit waar ooit het grote ziekenhuis was. De groene balkons, de aperitivo in iedere bar, de wapperende witte gordijnen in de nazomerwarmte, de koelte in de vele kerken, de parfumbar, de design bakker, de truc voor goedkope opera kaartjes, de roodgeblokte restaurants en de uberhippe conceptstores waar je tussen de pitpoezen van Monza zit te eten, de ronkende ferrari’s en de authentieke gele trammetjes. Er is meer dan genoeg Milaan om over te schrijven.

Met een gescheurde, bekladde plattegrond, schriftjes en een hoofd vol stappen we terug het vliegtuig in. Thuis wachten de verhalen van Marina, die in de lente al ging, en haar meer- dan-duizend foto’s die ze toen maakte. Milaan heeft zich zachtjes voor ons ontsloten, de straten voelen steeds bekender, de plekken steeds meer ‘door&door’. Dat wordt mede mogelijk gemaakt door het altijd-zo-thuis-mogen-zijn bij Tessa en Joost in hun heerlijke, hoge huis met al die luiken en door mijn eigen Italiaan van twee meter. Die de scooter het liefst niet had ingeleverd gisterochtend.

6 Reacties

 1. Tessa

  Ooow, je maakt ons weer helemaal verliefd op onze stad! En heel veel fijne nieuwe tips. Jullie zijn altijd welkom, ook als het straks klaar is en je alleen nog maar hoeft te genieten van die mooie tuinen en de aperitivo’s!! liefs! J&T

 2. Ernst

  Prachtig verwoord en helemaal waar!
  x van je 2 meter Italiaan

 3. Marieke Breimer

  Klinkt helemaal fijn daar in Milaan!! Krijg al helemaal zin om te gaan.

  Gezellig om jullie vorige week even te zien.

  Ben ik nog vergeten te vragen hoe het met de verkoop van het Parijsboek gaat.

  Afijn, veel liefs

  M

 4. Laura

  Heerlijk verwoord, zo ken ik Italie… Erg benieuwd naar je boek. Groet en veel succes! Laura (vriendinnetje Roelyn)

 5. Ellen

  tjee saar wat ben je toch een schrijftalent!!! Ik was even zelf in Milaan hmmmmmmm…met jouw boek op schoot!

 6. Jilles van ZInderen (sleuteldrager...)

  Leuk hoor, die botanische tuin. Been there, done it…

Laat een bericht achter